Υαλουρονικό οξύ

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ, που είναι επίσης γνωστό και ως υαλουρονάνη, είναι ένας υδατάνθρακας, πιο συγκεκριμένα ένας βλεννοπολυσακχαρίτης (μακριά αλυσίδα πολυσακχαριτών που αποτελείται από επαναλήψεις δισακχαριτών ενωμένοι σε ένα πρωτεϊνικό τμήμα) που εμφανίζεται με φυσικό τρόπο σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να έχει μήκος αρκετές χιλιάδες σάκχαρα (υδατάνθρακες). Όταν δεν είναι συνδεδεμένο με άλλα μόρια, συνδέεται με το νερό δίνοντας του μεγάλο ιξώδες και μια μορφή παρόμοια με ζελέ.

Αυτό το ζελέ με το μεγάλο ιξώδες είναι μία από τις πιο δημοφιλής ουσίες που ερευνάτε στην ιατρική στις μέρες μας, με χιλιάδες δοκιμές κυρίως στον τομέα της ορθοπεδικής και στις χειρουργικές επεμβάσεις οφθαλμών. Η λειτουργία του στο σώμα είναι μεταξύ άλλων να δεσμεύει το νερό και να λιπαίνει τα κινητά μέρη του σώματος, όπως αρθρώσεις και μύες. Η συνοχή του και η «φιλικότητα» προς τους ιστούς, το κάνει να είναι ευεργετικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος ως μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα. Επειδή το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα πιο υδρόφιλα μόρια στη φύση με πολυάριθμα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα μπορεί να περιγραφεί ως το «ενυδατικό της φύσης».

 

Πότε ανακαλύφθηκε το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1942, όταν ο Endre Balazs έκανε αίτηση για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για να χρησιμοποιήσει το υαλουρονικό οξύ ως υποκατάστατο για το ασπράδι των αυγών σε προϊόντα αρτοποιίας. Η ανακάλυψη του ήταν μοναδική. Κανένα άλλο μόριο δεν είχε ποτέ ανακαλυφθεί ότι έχει τέτοιες μοναδικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα. Ο Balazs έγινε ο κορυφαίος ειδικός στο υαλουρονικό οξύ και έκανε την πλειοψηφία των ανακαλύψεων που σχετίζονται με τα οφέλη του στο ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας;

Αν συγκρίνουμε τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος με έναν κινητήρα αυτοκινήτου, το αρθρικό υγρό στο σώμα μιμείται το λάδι σε μια μηχανή αυτοκινήτου. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούμε το λάδι στον κινητήρα, γιατί η θερμότητα και η τριβή, καταστρέφουν το ιξώδες του λαδιού. Το λάδι χάνει την παχύρρευστη μορφή του και δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις μεταλλικές επιφάνειες από την υπερβολική φθορά. Το υαλουρονικό οξύ ωφελεί τις αρθρώσεις μας με τον ίδιο τρόπο. Καθώς μεγαλώνουμε το ιξώδες του αρθρικού υγρού μειώνεται. Το υαλουρονικό οξύ βοηθάει να διατηρηθεί η κανονική απορρόφηση των κραδασμών στις αρθρώσεις.

Spyroumed
Ιατρική Αποκατάσταση

Αγίας Παρασκευής 100
Χαλάνδρι, Αττική

Τηλέφωνο: 210 6830822

E-mail: spyroumed@gmail.com

 

Ώρες λειτουργίες του Ιατρείου Αποκατάστασης

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00 - 20:00