PRP - Εγχύσεις ενδοαρθρικές, περιαρθρικές, ενδομυϊκές

Το PRP παρασκευάζεται απο το αίμα του ίδιου του ασθενούς χρησιμοποιωντας τους αυξητικούς παραγοντες των αιμοπεταλίων οι οποίοι προάγουν τόσο τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων όσο και την αναγέννηση των ιστών του ανθρώπινου σώματος.

PRP - Εγχύσεις ενδοαρθρικές, περιαρθρικές, ενδομυϊκές

Τι είναι το PRP - Θεραπεία PRP ?

Το PRP (Platelet Rich Plasma)-πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι μια θεραπεία που εφαρμόστηκε αρχικά προ 20ετίας για την επούλωση των πληγών και σήμερα αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο πρώτης γραμμής με σχετικά μεγάλη επιτυχία για την επούλωση τραυματισμένων τενόντων, μυών και εκφυλιστικών παθησεων όπως οστεοαρθρίτιδα.
Στηρίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να αναγεννά τους ιστούς μας και να επιδιορθώνει τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού.
Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος της επούλωσης των τραυματισμών των τενόντων, των μυών και της συντηρητικης αντιμετώπισης της Οστεοαρθρίτιδας με ανάπλαση του χόνδρου.Αποτελεί έναν απολυτα φυσικό και ασφαλή τρόπο χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.

Πώς δρα το PRP

Το ειδικά επεξεργασμένο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma) είναι εμπλουτισμένο σε κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα και σε ενδογενείς πρωτείνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors: TGF beta 1&2, IGF – 1 , EGF, VEGF, κα).

PRP - Εγχύσεις ενδοαρθρικές, περιαρθρικές, ενδομυϊκές

Η έγχυση PRP στην πάσχουσα περιοχή έχει ως κυριο σκοπό την εναπόθεση και εμφύτευση τοπικά μεγάλου αριθμού αυξητικων παραγόντων.
Κατ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ισχυρή ανάπλαση και γρήγορη επιδιόρθωση της βλάβης.
Συγκεκριμένα, επιταχύνεται η επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής και τελικά η αναδόμηση και αναγέννηση του τραυματισμένου ιστού

Σε ποιές παθήσεις χρησιμοποιείται το PRP.

Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε παθησεις του Μυοσκελετικού συστηματος, στην Αθλητιατρική στην επούλωση ελκών και κατακλισεων. Η εφαρμογή του περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία από παθήσεις όπως:

  • Παθήσεις του αρθρικού Χόνδρου με κυρια παθηση την Οστεοαρθίτιδα καθώς και σε Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας χόνδρινες βλάβες, κα.
  • Οξείες και χρόνιες Τενοντίτιδες και Τενοντοπάθειες (τενοντίτιδα αχιλλείου, επιγονατιδικού,οπισθίων μηριαίων, υπερακανθίου του ώμου, μερικές ρήξεις τενόντων, κα)
  • Συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματα ποδοκνημικής, μερικη ρήξη με διατάσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος κα)
  • Μυικές θλάσεις (οξείες και χρόνιες) 
  • επικονδυλίτιδα αγκώνα.
  • αλλά και σε κατακλίσεις και άτονα έλκη από σακχαρώδη 

Πως γινεται η μέθοδος PRP

Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση.

Ο ιατρός απο μια περιφερική φλέβα του ασθενη προχωρά στην λήψη μικρής ποσότητας αίματος 20-25 ml, το οποίο κατόπιν φυγοκεντρείται σε ειδική φυγόκεντρο. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των συστατικων του αιματος δηλαδή σε πλάσμα(55%) και έμμορφα συστατικά(45%) που είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια,τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια και αφού διαχωριστούν τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια, ενίονται με τοπική έγχυση στην πάσχουσα περιοχή.

Μερικές φορές η έγχυση μπορεί να γίνει με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το σημείο έγχυσης τοπικά.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30΄, γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται νοσηλεία και δεν έχει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης και επιπλοκών διότι πρόκειται για παράγωγο του αίματος του ίδιου του ασθενούς για ένα υποπροιόν του ίδιου του οργανισμού με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις θα δούμε τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση να υπάρξει τοπικός ερεθισμός.
Η πιο συχνή ήπια παρενέργεια της PRP ένεσης είναι η αύξηση του πόνου λόγω της έγχυσης υγρού στον ιστό και ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Η κάθε έγχυση γίνεται 1 φορά την εβδομάδα. Μέχρι και τρεις εγχύσεις μπορεί να χρειασθούν για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το είδος, την εντόπιση και τη βαρύτητα της βλάβης. Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διότι επηρεάζουν την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης, άρα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μια μη χειρουργική θεραπεία, για ένα ενέσιμο υλικό που παρασκευάζεται απο το ίδιο το αίμα του ασθενούς το οποίο με κατάλληλη επεξεργασία επουλώνει και αναγεννά βλάβες τενόντων ,μυών, χονδρων αποτελώντας ετσι ένα ασφαλές και συγχρονο θεραπευτικό μέσο για την Οστεοαρθρίτιδα και για χρόνιες τενοντοπάθειες όπως πλάγια επικονδδυλίτιδα τενοντίτιδα επιγονατιδικού τενοντίτιδα στροφικού πετάλου ώμου κα.

PRP - Εγχύσεις ενδοαρθρικές, περιαρθρικές, ενδομυϊκές

Το PRP αποτελεί μια σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο γνωστή ως Ορθοβιολογική θεραπεία και ανήκει στον κλάδο της Ιατρικής που λέγεται Ορθοβιολογία( Orthobiologics) και ο οποίος ασχολείται με την ικανότητα του Οργανισμού να θεραπεύεται με τα δικά του αποκλειστικά θεραπευτικά μέσα χωρίς να υπάρξει χρήση φαρμάκων.

Spyroumed Ιατρική Αποκατάσταση

 

Αγίας Παρασκευής 100
Χαλάνδρι, Αττική

Τηλέφωνο: 210 6830822

E-mail: spyroumed@gmail.com

 

Copyright © 2014 - 2023 SpyrouMed

Ώρες λειτουργίας

 

Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00 - 20:00

 

 

 

Πολιτική Ιδιωτικότητας