Ασθένειες - Παθήσεις

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

 • Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κότσι είναι μία παραμόρφωση της άρθρωσης στη βάση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός κατά την οποία το 1ο μετατάρσιο στρέφεται προ τα έσω και το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω. Έχει σαν συνέπεια λοιπόν, η κεφαλή του μεταταρσίου να προβάλλει προς τα έσω με αποτέλεσμα την τριβή του στο υπόδημα.

  Η πρόκληση της παραμόρφωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην χρήση στενών και τριγωνικών υποδημάτων. Όταν η παραμόρφωση εμφανιστεί δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σταδιακά, το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει το μεγάλο με αποτέλεσμα την προστριβή του στο υπόδημα. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα του ατόμου. Η πάθηση είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες παρά σε άνδρες και έχουν και κληρονομικά χαρακτηριστικά.
 • Το κότσι προκαλεί:

   -  Πόνο
   - 
  Δυσκολία να φορεθούν ψηλά τακούνια
   -   Δυσκολία ακόμη και με μαλακές παντόφλες
 • Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι, που πιέζουν τα δάκτυλα σε αφύσικη θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.
 • Στα αρχικά στάδια, όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου. Σε περίπτωση όπου η παραμόρφωση δε διορθώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση δε γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά μόνο για λειτουργικούς.

  Αν ο πόνος περιορίζεται μόνο στο κότσι, τότε ίσως τα επικάλια, τα φαρδιά και μαλακά παπούτσια να σας προστατεύουν. Αν υπάρχει πόνος και στο δεύτερο δάκτυλο, ίσως ο διαχωριστήρας δακτύλων με επικάλια στα μικρά δάκτυλα να συμβάλλει στην ανακούφιση. Οι νάρθηκες νυκτός μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση ή και στην ελαφρά διόρθωση της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου. Στην αισθητική και λειτουργική βελτίωση ουσιαστικά μόνο η χειρουργική διόρθωση μπορεί να βοηθήσει.

Spyroumed
Ιατρική Αποκατάσταση

Αγίας Παρασκευής 100
Χαλάνδρι, Αττική

Τηλέφωνο: 210 6830822

E-mail: spyroumed@gmail.com

 

Ώρες λειτουργίες του Ιατρείου Αποκατάστασης

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00 - 20:00