Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Τί είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνος;


Επικονδυλίτιδα ή επικονδυλαλγία είναι μια συνήθης πάθηση της έσω είτε της έξω επιφάνειας του αγκώνα που χαρακτηρίζεται από πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα. Αν και ο συνήθης όρος είναι «επικονδυλίτιδα» ο όρος επικονδυλαλγία (εμφάνιση πόνου στον επικόνδυλο του αγκώνα) ή πλάγια έξω τενοντοπάθεια αγκώνος φαίνεται να επικρατεί. Ο όρος «Επικονδυλίτιδα» ίσως αρμόζει καλύτερα κατά τα αρχικά στάδια της πάθησης όπου συνυπάρχει φλεγμονώδης διαδικασία.
Η πλάγια έξω τενοντοπάθεια αγκώνος (lateralepicondylalgia/lateralelbowtendinopathy)γνωστή και ως «Tenniselbow» είναι μια πάθηση που αφορά τις δομές και τους ιστούς περι της εξωτερικής επιφάνειας του αγκώνος και κυρίως τους τένοντες που προσφύονται στον έξω επικόνδυλοτου βραχιονίου οστού ενώ αποτελεί την πιο συχνή πάθηση λόγω υπέρχρησης στην άρθρωση του αγκώνα.Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 5% των πασχόντων είναι πραγματικά προκαλούμενος από τέννις, ενω συχνά παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενες μονόπλευρες δραστηριότητες των άνω άκρων όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κηπουροί κλπ. Από τον έξω επικόνδυλο εκφύονται οι εκτείνοντες μυς του πήχεως με το βραχύ κερκιδικό εκτείνων του καρπού να ενοχοποιείται τις περισσότερες φορές έναντι των άλλων μυών. Υπέρχρηση ή/και απότομη αλλαγή της δραστηριότητας των μυών στην περιοχή φαίνεται να ευθύνεται συχνά για την εμφάνιση συμπτωματολογίας, παρόλα αυτά μια τενοντοπάθεια δεν είναι πάντα απαραίτητα αποτέλεσμα υπέρχρησης.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Χειρουργείο ή υπέρηχος κρουστικών κυμάτων;

Ο Υπέρηχος Κρουστικών Κυμάτων (ESWT), είναι μία μη χειρουργική και μη επεμβατική θεραπεία για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Μια από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους στον χώρο της Ιατρικής Αποκατάστασης των Αθλητικών κακώσεων και της Ορθοπαιδικής.

Γράφει ο Φυσίατρος Σπύρος Σπύρου

Πως παράγονται τα κρουστικά κύματα ;
Η Μηχανική Παραγωγή Κρουστικών Κυμάτων γίνεται με ένα έμβολο(πιστόλι) όπου συμπιεσμένος αέρας μέσω της κινηματικής ενέργειας, παράγει ωστικά κύματα.
Αυτά διοχετεύονται στο δέρμα της πάσχουσας περιοχής και μεταφέρονται μέσω των μαλακών μορίων με τη μορφή ακτινωτού κύματος βαθύτερα στους ιστούς του σώματος όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες

Διαβάστε Περισσότερα

Άσκηση και Κορωνοϊός (COVID-19)

Γράφει ο Φυσίατρος Σπύρος Σπύρου.

 

Τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, με αφορμή την Πανδημία του Covid-19, έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής όλων των Ελλήνων, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης και υγιεινής, όπως τους ορίζουν οι αγαπητοί συνάδελφοι λοιμωξιολόγοι, και να τους τηρούμε με αυστηρή ευλάβεια και με απόλυτη ατομική ευθύνη, μένοντας στο σπίτι..

Διαβάστε Περισσότερα

Spyroumed
Ιατρική Αποκατάσταση

Αγίας Παρασκευής 100
Χαλάνδρι, Αττική

Τηλέφωνο: 210 6830822

E-mail: spyroumed@gmail.com

 

Ώρες λειτουργίες του Ιατρείου Αποκατάστασης

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00 - 20:00